<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: slice_title in <b>/var/userdata/web/ayurvedaoktatas.hu/website/www/templates/rt_enigma/overrides/mod_rokgallery/templates/showcase/default.php</b> on line <b>35</b><br />

Ayurvédikus babamasszázs oktatói tanfolyam

Tanítsd meg Te a mamákat az ayurvédikus babamasszázsra!

Ayurvédikus masszázstanfolyamok

A masszázsok királynőjét neked is ismerned kell!

képzések

Tanfolyamok

Ahol nem csak technikát tanulsz, hanem az életet is!


rólunk

Az Ayurvédia

Ismerj meg minket, céljainkat, hitvallásunkat és munkáinkat!

eoktatas

Online lehetőségek

Közelebb hozzád, híd közted és a céljaid közt!


kelet

Nepál - India

Ahol megtaláltam a szépséget.. és ahol megtaláltam a tudást...

Érdekességek

Oldalunkon számos érdekes írást találsz az Ayurvédával kapcsolatban. Talán neked is segítenek megérteni, hogy napjainkban miért növekszik annyira az Ayurvéda rajongók népes támora!

Bővebben

5. Masszázsélményem Indiában – amikor küzdesz az elemekkel!

India nem múlhat el anélkül, hogy egy Ayurvédikus masszázsra el ne mentem volna. Eredetileg azt terveztem, hogy több masszázsra is benevezek, de a végén csak  1 lett belőle. De milyen egy! :) 

A Rishikesh mellettiszállásunkon a gazda ajánlotta nekem a helyet, akiket felhívtam, és be is jelentkeztem egy kezelésre. Ami kapásból furcsa volt, hogy 60 perces masszázsra lehetett bejelentkezni. Egyből elkezdtem kételkedni, hogyan fogják az egész testet 60 perc alatt átmasszírozni, de hát ez India, nyugtáztam magamba, itt minden lehetséges :). Érdeklődtem, hogy a kezeléshez jár e növényi gőzölés lezárásként? Azt mondták nem, azt külön kell kérni. Oké, nem lepődök meg. A végén elintézte annyival a telefon másik végén magyarázó férfi, hogy menjek el az egyeztetett időpontra és majd ott helyben mindent megbeszélünk. Na, gondoltam, ott fogunk alkudozni, de jó lesz :)

Elérkezett a várva várt masszázs napja. Úgy számoltam, hogy riksával úttalan utakon átevickélve szükséges lesz 1 óra, hogy odaérjünk. Már félúton voltunk és benne a reggeli dugó kellős közepén, mikor kapok egy sms üzenetet a Spa-ból, hogy megyünk e, mert ha nem, akkor átadnák másnak a helyünket. Nekem nem kérdés, hogy ha bejelentkezek valahova, akkor ott is leszek :) az indiai megbízhatatlanság tombol, gondoltam és megpróbálják rám is kivetíteni :)

Elöljáróban szeretném megosztani veletek, mi az Ayurvédikus masszázs lényege:

1.       Egy alkatelemzéssel veszi kezdetét a kezelés, melynek célja, hogy a kezelő felmérve az ayurvédikus alkatomat, a személyemhez leginkább illő hidegen sajtolt olajat válassza ki a kezeléshez.

2.       Lényeges a bőséges olajhasználat és az olaj meleg mivolta. A hideg olaj nem jó érzés, a meleg olaj könnyebben a mélybe szivárog, a sok olaj pedig átáztatja a testet fontos növényi hatóanyagokkal.

3.       A kezelés zárása nem választható, hanem must have, azaz mindenképp egy meleg puhító terápiával zárul, ami alapvetően a gőzölést jelenti. A gőz ugyanis fellazítja a méreganyagokat, megnyitja a bőr pórusait, hogy a salakanyagok könnyebben eltávozhassanak a szervezetből.

A kis kitérő után térjünk vissza a kezeléshez, amit kaptam.

A spa fogadótere egyszerű volt. A falon egy polcon ayurvédikus és semmitmondó nevű készítmények voltak felsorakoztatva, az asztalon egy kis mű lótuszvirág lebegett a vízen. Egy kedves, széles csípőjű masszőr hölgy fogadott minket, majd betessékeltek minket 1-1 szobába. Ezeket úgy kell elképzelni, hogy volt egy tér, amit falakkal elválasztottak egymástól, létrehozva így 3 kezelőfülkét, viszont mivel minden egy térben volt, így a hangok szabadon terjedtek.

 

A kis fülke elég árnyas volt, működtették a ventillátort is, így amikor vetkőztem, már éreztem, hogy nem lesz ez így jó, mert hűvös van és fázom. Szerencsére a ventillátort lekapcsolták. A kezelőágy keskeny volt, de elfértem rajta és a felszínét lepedővel borították. Bevallom én megnéztem, hogy mi van a lepedő alatt. Egy matrac és az alatt pedig a fa ágy maga. Tradícionálisan az Ayurvéda masszázst faágyon végzik, a kényelem kedvéért ez lehet matracos ágy, de takarni sohasem takarjuk, különben a lepedő beszívja az összes olajat, amit a testem hasznosíthatott volna. Bár sok furcsaságot tapasztaltam, amit itthon én biztosan nem így csinálok/nék, de úgy döntöttem nem foglalkozom ezekkel, jó kis tapasztalatgyűjtés ez a masszázs nekem, így állok hozzá.

Miután levetkőztem a masszázshoz, meg is érkezett a masszőröm, egy alacsonyabb hölgy. Kedvesen bemutatkozott, ez elég bizalomnövelően hatott, majd kapva kaptam az alkalmon, hogy elmondjam neki és egyben megkérjem, hogy szeretem az erősebb masszázst, így kérem próbáljon meg egy olyant kivitelezni.

Mivel tudom milyen mennyei érzés, amikor az első meleg olajcsorgatás éri a testet (az ember teste és elméje képes hirtelen kioldódni ettől), így én is vártam ezt a jó érzést. Cserébe azonban hideg olaj kezdett el csorogni rajtam. Össze is ugrottak az izmaim szerintem azonnal :) és nem értettem, hogy ez most hogyan, miért, kinek jó? Nekem nem :) jó Dia, engedd el ezt is,  gondoltam. Az olaj nem volt olyan sok, én a kezelések alatt olajban áztatom a testet, itt ezt nem éreztem.

Néhol olyan erős volt a masszőr, hogy lélekben kapaszkodtam és imádkoztam, hogy kibírjam :). Thaiföldön korábban már jártam így. Kiválasztottam a legerősebb kezű masszőrt, aki megtapogatta az izmaimat és mondta, hogy bírni fogom. Az életemért könyörögtem komolyan :), és ez most megismétlődött. Ettől eltekintve a masszőrt ügyes volt, a kedvemben akart járni, éreztem. Azonban a masszázs inkább volt egy jó erős svédmasszázs néhány ayurvédikus masszázselemmel tarkítva, mintsem egy hagyományőrző ayurvédikus masszázs.

A masszázs egy arc-fejmasszázzsal zárult. Az arcmasszázshoz krémet használtak (Ayurvédában sohasem használunk krémet!!!, csakis olajat), a fejmasszázshoz pedig egy mentás olajat. Ez nagyon kellemes volt, intenzíven hűsített.

A kezelés végén megkérdeztem, hogy milyen olajat használt rám, mert semmilyen illatot nem éreztem és az általában használt kókusz/szezám olajnak erős aromája van. Kaptam valami érthetetlen választ, így nem derült ki számomra az olaj neve. Az olajválasztást amúgy is meg kellett volna előzzön az alkatelemzésem, de az nem történt meg.

A gőzölés nem tartozott szervesen a masszázshoz, de én mindenképpen szerettem volna puhítást a végére, így igényeltem a szolgáltatást. Picit várni kellett, mert az egyik turistatársamat előttem beültették a gőzbe. Amíg vártam a soromra, a masszőr lány hozott néhány saját névjegykártyát, amit átadott nekem és buzdított arra, hogy ha szeretnék még én, vagy bárki más kezelésre jönni, akkor őt hívjam fel. Csinálta magának a bizniszt a munkahelye mellett :) és közben sokszor elmondta és a szájára mutatott, hogy ezt ne mondjam el a főnökének. Jó, persze nem teszem meg … bár őszintén egy ilyen húzásnak én sem örültem volna, ha a főnöke helyében lettem volna, de a főnököt elnézve nem csodálkoztam a masszőrök hűtlenségén.

Felszabadult a gőz doboz, így én következtem. A gőz doboz olyan, mint egy szekrény, nagy ajtajait széjjel kell tárni ahhoz, hogy be lehessen ülni, majd amikor bent ültem, rám zárták az ajtaját. Fantasztikusan jó érzés volt, ahogy átjárt a meleg! Végre meleg a hideg olaj után! Bár kint meleg volt az utcán, mégis most nagyon jólesett ez a fajta nedves meleg. El tudtam volna aludni!

A gőzkabinból úgy tudtam kiszállni, hogy a masszőröm kinyitotta a gőz doboz ajtaját. Ezt elég figyelmetlenül tette meg, mert elengedte az ajtót, ami visszacsapódott rám. Nem mondom, sikerült hirtelen felébrednem a meleg gőz okozta álomból! Azt hittem megsemmisülök, olyan erős fájdalmat éreztem az állkapcsomban. A masszőröm nagyon megijedt, ahogy én is. Konkrétan azt éreztem, hogy kitörött a fogam. És már láttam előre sanyarú sorsomat, hogy most mehetek valami sötét kis fogorvosi rendelőbe, ahol próbálnak belőlem embert varázsolni. De szerencsém volt. Nem törött ki a fogam. Csak a szájnyálkahártyám repedt fel belül és folyt a vér a számból. Mivel a masszőrlány kétségbeesett, így én kértem, hogy hozzon gyorsan aloe verát vagy kókusz olajat. Egyik sem volt nála, de talált egy aloe verás krémet, azzal bekentük a számat. Többször is bocsánatot kért, láttam, hogy nagyon bántja az incidens. Én elnéző voltam, éreztem, hogy fél a főnökétől, a következményektől, így nem tettem szóvá azt, ami történt. Lehet itthon máshogy reagáltam volna …

A gőz doboz

Ezek után próbáltam letörölni a testemet az olajtól (fürdési lehetőség nem volt), majd dagadó szájjal kimentem a recepcióra. A főnök széles mosollyal fogadott és közölte, hogy itt az idő, hogy most őt tegyük boldoggá, azaz fizessünk a szolgáltatásért. Kaptunk egy finom teát, majd élményekkel telve elindultunk hazafelé.

Tudtam, hogy érdekes élmény lesz ez a masszázs majd, de India mindig felülmúlja a várakozásaimat. Találtunk aztán egy kellemes tetőteraszt, gyönyörű kilátással a Gangeszre, majd ott nyugtattam ajkaimat egy finom frissen facsart ananász lével. A nap hátralévő részében még vásárolgattunk kicsit és én rátaláltam egy Jóga-Ayurvéda könyvesboltra. Wooow nagyon boldog voltam, hiszen ráleltem egy könyvre, amire már régóta vágytam illetve örömmel konstatáltam, hogy a legtöbb könyv már nekem is megvan.

Masszázs utáni megérdemlemmerttúléltem ital :)

Terasz Gangesz kilátással

Hazafele vissza a kis farmunkra azon gondolkodtam, mennyire hálás lehetek azért, hogy 12 évvel ezelőtt arra a kis Mumbai-i klinikára vetődtem, ahol aztán megtanulhattam az Ayurvédikus kezelések és gondolkodás számtalan elemét. Hiszen egy olyan gyakorlati tudást kaptam, egy olyan soklépéses, komplex masszázst tanulhattam meg, ami azóta is azt látom, tapasztalom, hogy egyedi a masszázsok piacán. Nem egy hányavetett, elnagyolt, 50 perces kezelés, hanem egy teljes testi-lelki élményt adó, legalább 90 perces masszázs. Aztán eszembejutottak a tanítványaim, hogy ők is milyen szerencsések, hiszen megtanulhatják ugyanazt, amit anno én, hiszen én semmit sem változtattam a masszázson, ugyanolyan eredetiségében adom tovább, mint ahogy én kaptam. Lehet, néha nem értik a tanítványaim miért kell a köztes vizsga, de éppen azért kell, hogy tudják: kinek mi a jó olaj, hogy embert hideg olajjal nem masszírozunk, hogy átérezzék mire jó a gőzölés, és egyáltalán, tudjanak válaszolni arra a kérdésre, hogy mi az az Ayurvéda?

Egyet biztosan javasolok mindenkinek: ne hagyd úgy el Indiát, hogy ki ne próbáltál volna egy Ayurvédikus masszázst! S ha szerencsés vagy, kellemesebb, de hasonlóan élmény gazdag tapasztalatban lesz részed, mint nekem :)

 

Ayurvédát csak autentikus forrásból!

Ha Ayurvédát szeretnél tanulni, kérlek, gondolkodj el azon, hogy mi a célod vele. Magadévá szeretnéd-e tenni hitelesen az Ayurvéda komplex tudományát, hogy legjobb tudásod szerint segíts más embereken, vagy csak betanított munkásként pénzt szeretnél „gyártani”.  Ha az első célt választottad, akkor érdemes autentikus forrástól tanulnod.

Bővebben ...

Rólunk mondták

Az Ayurvédáról - másként

Mesélek arról, amiért itt vagy :)

Sokan próbálták már megfogalmazni előttem az Ayurvéda lényegét, természetét.

Hogyan is lehetne szavakba önteni valamit, ami ennyire komplex, holisztikus és egyedülálló?

Bővebben ...

Közösségi oldalaink

Megtalálsz minket a Facebbok és Instagram felületein is:

@ayurvedia néven

Gyere és csatlakozz hozzánk ott is :)

Ayurvédikus talpmasszázs

Május 27.

Alt. Ayurvéda Mentor képzés

Március 18.

Kismama masszázsképzés

Április 25.

Babamasszázs oktató képzés

Április 29.

Ayurvédikus masszázstanfolyam

Április 25.

Ayurvédikus Fejmasszázs tanfolyam

Május 6.

Záróvizsga dátumok 2024

Február 15  (jelentkezési határidő: január 24)

 

Valamennyi Online vizsgaalkalom!